Soussanne - waarom
Waarom ?
Waarom Soussanne :

Dat we er finaal voor gekozen hebben om een waterput in het Senegalese “Soussanne” te sponsoren is op het eerste gezicht niet evident. 

Aanvankelijk, jammer genoeg gemeengoed geworden in ons Vlaanderen-land, hinkelen we nog op 2 gedachten : 
Een goed doel hier ? of een helpende hand in de derde wereld ?

Dat er ook bij ons hulpbehoevenden en minderbedeelden zijn, is een héél spijtige realiteit.
Maar,van de andere kant,  is het sociaal vangnet in de westerse landen en vooral in Vlaanderen voldoende groot en mogen we ervan uit gaan dat de problemen die wij in onze maatschappij kennen peanuts zijn in vergelijking met de problemen waarmee om het even welk 3de wereld-land tegenwoordig worstelt (we gaan niet verder uitweiden over het feit wij, westerse kolonialisten/liberalisten/globalisten, aan de basis liggen van alles wat elders verkeerd loopt).

Een 3de wereld project dus ….


Als we nu eens onze centen zouden schenken aan één of andere gekende westerse organisatie die op vlak van ontwikkelingssamenwerking/hulp aan 3de wereld-landen reeds een mooi palmares heeft afgelegd ?
Mogelijkheden genoeg (Oxfam, Artsen zonder grenzen, Caritas, Rode Kruis,  … enz). En hoed af ! voor wat deze organisaties, soms met beperkte middelen, allemaal verwezenlijken. Maar toch niet onze dada, omdat we niet willen dat onze inbreng in de massa opgaat en/of gespendeerd wordt aan onbenullige zaken. Of nog erger : aan één of andere “braam blijft hangen” (met onze welgemeende excuses aan al wie binnen deze organisaties de allerbeste bedoelingen heeft).

Het moest dus iets concreets zijn, iets voelbaars en iets kleinschaligs. Waar we later met trots kunnen op terugblikken en waar we, héél misschien, later een vervolg kunnen aan breien.  Een project van ons alleen ! 
Met onze centen gesponsord ! Dat moest het worden !

Het boren van een waterput bijvoorbeeld …..                        

Water, waar zoveel om te doen is de laatste jaren.
Water wordt schaars, beweert men. Drinkbaar water is niet overal vanzelfsprekend. 
Vele dorpen in Afrika weten wat het is om te kunnen beschikken over watervoorraad. Of andersom, hoe moeilijk het leven kan zijn als men er niet over beschikt.
Wij staan er allang niet meer bij stil. Bij ons komt drinkbaar water zomaar uit een kraantje. 
Stel je voor, dat je je dagelijkse voorraad water en zonder dat je over vervoer beschikt een slordige 10 km ver moet ophalen … zoveel nutteloos, verspilde energie en tijd !  Een taak trouwens die voor de vrouw is weggelegd, net als o.a. het kweken van groenten, waarvoor natuurlijk véél water nodig is, maar te weinig tijd om er voldoende op te halen…  Waardoor dan weer de oogst magerder is en bij het verhandelen op de markt veel minder opbrengt … een vicieuze cirkel …. (het regenseizoen is van juli t.e.m. september - de rest van het jaar blijft het droog …..)

Vandaar dat het schenken van water niet zomaar het leven wat gemakkelijker maakt. Het is de basis en de absolute voorwaarde voor de uitbouw van een volledig micro-economisch systeem ….

Om Soussanne te vinden hebben we niet veel moeite hoeven te doen : ex-korenbloembewoners, die al sinds vele jaren hun hart aan Senegal verpand hebben en die zelf al een waterput-project achter de rug hebben, zijn zo vriendelijk geweest om een stukje van hun voorbije zomervakantie in Senegal te spenderen aan het zoeken en vinden van een dorp zonder water …. Soussanne dus !  Een mooie naam, om te koesteren ….!

Inlas : Vanuit Senegal ontvingen we op 17 juli volgende email :

Eerst en vooral zonnige en snikhete groeten vanuit Senegal.


Ik ben donderdag op zoek geweest naar een dorp in de brousse dat geen waterput bezit, het dorp dat we gevonden hebben en die voor het project in aanmerking komt heet     " SOUSSANNE"

Het heeft 1330 inwoners (telling één januari 2006) en bestaat uit vijf quartiers (woonwijken),
het ligt zo'n 130 km ten zuiden van de hoofdstad Dakar, tussen Mbour en  Kaolack (*)
(*) ca. 30 km van Mbour

Hierbij voeg ik enkele foto's, Op de foto ziet u een man in het geel gekleed dat is de chef de village, Felix Diéri Dione. Zoals u kan zien is er een steen te zien , deze steen duidt aan waar er moet gedolven worden om water te vinden, er is een wichelaar langs geweest, dus de waterput komt op de plaats waar de steen zich bevindt, daarom heb ik enkele foto's genomen met het zicht van de nabije bomen als referentiepunt voor volgende foto's wanneer de werken starten.

Ik wens jullie en het ganse comité nog een prettig verlof toe.

Groeten,
2006 07 17 - Senegal - Sousanne 01
2006 07 17 - Senegal - Sousanne 02
2006 07 17 - Senegal - Sousanne 03
2006 07 17 - Senegal - Sousanne 04
2006 07 17 - Senegal - Sousanne 05
2006 07 17 - Senegal - Sousanne 06
Korenbloem  loopt voor …  Sousanne   
Zaterdag 2 juni 2007
Hoofdpagina
Soussanne Waterput